Jakter ny seier i hoppekriteriet

Thomas Rousalis er både oppdretter, og en av eierne til en av de heteste hoppekriteriefavorittene, Troll Sterk Faksine. Og skulle det bli seier lørdag vil det faktisk være andre gangen Thomas vinner dette løpet sammen med en kompisgjeng.

Troll Sterk Faksine og hennes glade eiere er klar for finalen i Norsk Travkriterium for kaldblodshopper. Foto: Hesteguiden.com

Thomas Rousalis er arvelig belastet med travinteresse, og har hatt hester rundt seg hele livet. Denne historien begynner imidlertid med Klasseløpsauksjonen i 2009. Oppdretteren Thomas var på Bjerke for å selge to åringshingster på auksjonen, men noen tilfeldigheter, Thomas sin svakhet for en spesiell hingst og kanskje et lite bidrag fra skjebnen gjorde at en liten kjekk hoppe også ble med tilbake til Vestfold.

- Jeg var opptatt på kvelden, og hadde heldigvis fått begge mine hester ganske tidlig i katalogen. Det ble imidlertid noe krøll rundt salget av den ene av hestene, og derfor kom jeg meg ikke av gårde like tidlig som først planlagt. Kompisen min, Rune Solberg, var med for å hjelpe meg. Tidligere på dagen hadde vi lagt merke til Søreng Spika nede i visningsringen. Vi likte hoppa, og jeg er spesielt svak for pappa’n hennes, Spikeld. Noe hestekjøp var dog absolutt ikke planen, og vi hadde glemt hele hesten. Men jeg hadde jo ikke kommet i vei, og plutselig dukket Søreng Spika opp i ringen. Det kom ikke noe bud, og Rune og jeg ble enige om å slenge inn et åpningsbud, forteller Thomas.

I 2009 var minsteprisen kr 15.000, og noen flere bud kom ikke på Søreng Spika. Thomas fikk solgt begge sine åringshingster, men nå ble det ikke tom henger på returen allikevel.

- Rune og jeg fikk med oss Frode Akselsen, og Rune Norhall som eiere. Vi temte henne selv, og deretter ble hun satt i trening hos Per Dave Holtung. Vi var en glad og livlig eiergjeng, og det ble noen skikkelige oppturer. Selvsagt rager seieren i Hoppekriteriet i 2011 klart høyest. Som hesteeier går jo ikke alt på skinner alltid, og vi hang vel litt med geipen når hun ble disket for galopp i Oaksfinalen til 1,4 i vinnerodds senere på høsten, minnes Thomas.

- Men vi hadde veldig mye moro, og som 4-åring ble det både banerekord på Biri og seier i Guttorm Brekkes Pokalløp i Drammen.


Thomas Rousalis sammen med sine føll hjemme i Vestfold. Foto: Privat

Stolt over å være finalist
Nå er altså Thomas Rousalis igjen aktuell når det kommer til Hoppekriteriet. Denne gangen er inngangen litt annerledes. Thomas har selv oppdrettet Troll Sterk Faksine, og er i tillegg fortsatt med på eiersiden.

- Vi er totalt seks eiere med litt ulike brøker. Det er en herlig gjeng som eier, og engasjementet er stort. Jeg vet at en del er litt skeptiske til å få nye eiere med seg på unghester. Jeg opplever at det kan være veldig positivt å være «med på hele reisen» om man har et bra opplegg rundt. Da Faksine var syk en periode i fjor opplevde vi stor bekymring fra eierne overfor selve hesten. De er oppriktig glade i hesten sin, og jeg tenker at det bare blir forsterket når man er med på hele utviklingen frem mot løpsphest.

Jan Roar Mjølnerød er hoppas trener og kusk. Han fikk henne inn på stallen da hun var 1,5 år gammel.

- Da kom det kjapt en sms fra oppasser Christina Kjenner. «Denne liker jeg!» meldte Christina. Jeg mistenker kanskje at det kunne ha litt med farge og kjønn å gjøre, ler Thomas og sikter til at Christina tidligere var oppasser for Brenne Rødi som raidet så godt som alt av unghestløp for hoppene i sitt kull.

Troll Sterk Faksine debuterte med å vinne på Jarlsberg i mai. Totalt har det blitt seks starter på den vakre hoppa. Fasiten viser fire seirer, en annenplass og en femtepremie. De to sistnevnte startene er henholdsvis i kvalifiseringen, og finalen i den svenske utgaven av hoppekriteriet.

- Hun gikk to veldig sterke løp i Sverige, og det er det klart det var surt da hun galopperte bort annenplassen på oppløpet i finalen. Men vi reiste oss fort. Vi er så utrolig fornøyde med hvor bra hesten presterer, og etter den råsterke innsatsen i kvalifiseringsløpet var vi helt enige med Jan Roar at det måtte satses i finalen.

I kvalifiseringen til det norske Hoppekriteriet var Troll Sterk Faksine igjen på toppen av pallen. Blant de som ble slått denne gangen var blant annet vinneren av det svenske hoppekriteriet, Majblomster. Til tross for det vil ikke deleier og oppdretter Rousalis heve lista foran finalen.

- Det blir et helt annet løp nå. Jeg har veldig stor respekt for Majblomster, og holder henne som favoritt. Bak der kommer et knippe gode hopper hvor Troll Sterk Faksine er en av dem. Ada Ø.K. var knallgod i sin kvalifisering, og så føler jeg at Voje Lotta blir litt bortglemt. Vi må jo huske at hun var stor favoritt i det svenske kriteriet. Vi er skikkelig spente foran finalen, men må være realistiske i forhold at det finnes mange gode hopper i løpet. Og så må jeg si at vi først og fremst er veldig stolte over å ha en finalist i dette fine feltet. Det er en prestasjon i seg selv, sier deleieren Thomas.

Brenner for andelslag
Nylig ble han med i gruppen som skal arbeide med ulike tiltak knyttet til andelslag. Gruppen ble nedsatt av DNT etter vedtak på årets generalforsamling.

- Jeg håper vi kan få til noe bra. Digitale løsninger som gjør det enklere å administrere andelslag er jeg opptatt av. Og så må vi bli flinkere til å komme ut med budskapet om hvor kjekt det er å være med på andelshest. Når man deler opp i eksempelvis ti andeler er risikoen for den enkelte svært liten. 1500 til 2000 kroner i måneden er det mange som kan avse. Spesielt om man sammenligner med andre hobbyer. Og så er det viktig med et godt avtaleverk rundt, slik at alle som er med får en god opplevelse.

Og på lørdag blir det stort oppmøte når finalen skal gå.

- Jeg tror det blir mange som kommer for å heie på Faksine, men akkurat når løpet går vil jeg gjerne være for meg selv. Kona har lært det for lengst!

Drømmehoppe
Nå er det løp som gjelder for Troll Sterk Faksine, men etter endt løpskarriere venter avlskarrieren hjemme hos Thomas. Hun skal føre blodlinjene videre fra sin mor Lilje Faksa. Ei hoppe Thomas har et spesielt forhold til.

- Lilje Faksa er av meget sterkt travblod. Det er over 30 år siden jeg kom i prat med en kar på Jarlsberg. Jeg måtte låne noe utstyr av ham, og spurte hvilken hest han hadde med seg. Det var vinnerhesten Liljekor. Den radet opp seirer med Kristen T. Gundersen som fast makker. Siden har jeg fulgt med på dette slaget. Lilje Faksa var et supertalent som vant sine fire første starter, og travet 1.27 i den tredje starten. Etter at hun var blitt borte fra løpsbanen sjekket jeg om det mulig å få kjøpt henne, og ble egentlig litt overrasket da jeg fikk tilslaget.

Og det skinner igjennom at Lilje Faksa betyr litt ekstra.

- Jeg må innrømme at når jeg fikk henne inn på tunet hjemme så tenkte at «dette var en flott hest – dette må da kunne bli ei god avlshoppe». Også har hun jo Spikeld som morfar! Hun har avlet mange fine hester, og jeg ville sikre meg disse blodlinjene videre. Det var flere som var interesserte i å kjøpe Troll Sterk Faksine, men jeg var opptatt av å få henne tilbake som avlshoppe, sier Thomas som fortsatt satser hardt på sitt «Troll Sterk»-oppdrett.

- Nå har vi seks aktive avlshopper, og vi har fått seks føll i år. Det er bra interesse for årets føll, så jeg trives bra også med oppdretterlivet om dagen!

Men nå skal det først handle om Hoppekriteriet. Lørdag i 15-tida tråkker Thomas Rousalis litt nervøst for seg selv, mens en glad eiergjeng med familie og venner rundt seg heier frem Troll Sterk Faksine.

Bli hesteeier!

Den sitrende følelsen når oppløpskampen starter og den hyggelige hobbyen som gir deg glede og energi! Opplev samspillet med hesten og bli hesteeier!

Bli hesteeier

Les også

Sport

Grensepasseringer

Fra og med 1. september krever svenske Tullverket en (ny) tollgaranti fra Svensk Travsport (ST) for norske hester som skal starte i løp i Sverige, samt en digital tolldeklarering. Dette er en...
Sport

Kriteriet: Favorittene innfridde

Overvik Prinsen fikk ingen ting gratis, men var bare best i Hako Elektro Norsk Travkriterium for kaldblodshester. Just Like Heaven overlegen blant varmblodshestene.